22 60 62 00

LØP BEDRE OG SMARTERE!

Vinteren i Oslo har bydd på glatte veier og forurenset luft. Da har det vært praktisk å kunne gjennomføre utholdenhetsøktene på tredemølla, romaskinen, ergometersykkelen eller stake-ergometeret i stedet. Men nå som tåken er lettet og vinteren snart er en saga blott, er det på tide å flytte løpetreningen utendørs. Overgangen fra tredemølle til løping utendørs kan være en utfordring med tanke på å holde seg skadefri. Tredemøllen er ansett som et svært trygt og lett underlag å løpe på, og bare det å løpe på grusveier er en stor overgang som bør gjøres gradvis. Derfor er det lurt med noen kjøreregler:

1. STYRKETRENING
Start med eller oppretthold øktene i styrkerommet, slik at musklene og senene dine blir sterke og motstandsdyktige som følge av den repeterte belastningen som løping gir.

2. GRADVIS TILPASNING
Det kan være en god idé å beholde de tøffeste øktene – som intervalltrening – på tredemøllen, mens du begynner forsiktig å bygge opp lengden på de rolige langturene utendørs. Både fra et biomekanisk og et fysiologisk perspektiv er det tyngre å løpe ute enn inne. Selv om det kan føles tyngre å løpe på mølle, sitter det nok mer i hodet, da vi ikke har underholdningen fra endringene i landskapet rundt oss der. Det koster for eksempel mer oksygen å løpe på 8 km/t ute enn inne, så mange opplever å måtte løpe litt saktere og litt roligere ute for å holde samme pulsnivå som på samme fart inne.

3. DRILLØVELSER
Du styrker løpesettet ditt ved å legge inn drill-øvelser før eller etter løpetreningen. De aller fleste har i løpet av livet lagt til oss uvaner i forhold til bevegelse. Det er veldig få bevegelser som er ”feil”. Kroppen har en enorm kapasitet for bevegelse, men i forhold til løping er det noen bevegelser som trumfer andre. Med drill-øvelser zoomer vi inn på deler av løpebevegelsen og trener på å gjøre denne bedre, akkurat som at man driller en bestemt pasningstype på fotballbanen. Å drille er effektiv trening mot å bli en bedre løper.

4. TA KROPPEN PÅ ALVOR!
Får du akutte eller vedvarende smerter under eller etter løping, ta affære med en gang ved å avbryte eller redusere belastningen, samt oppsøke helsepersonell for å få hjelp med det. Mange løpeskader er ekstremt seiglivede å bli kvitt dersom du ikke tar hensyn til dem og setter i gang strakstiltak. Dette kommer fra en som er klok av skade! Jeg ønsker deg lykke til med løpevåren, og husk at vi på Magnat Center kan følge deg opp med det du måtte trenge av trening og behandling.

Aktiv hilsen fra,
Performance Coach Melina Magulas

Vil du lese mer om drill-trening kan du få innsikt i en slik en økt her

FASTLEGESENTER
Mandag – fredag: kl. 08:00 – 16:00
Telefontid: kl. 08:30 – 11:00 og 13:00 – 15:00

MEDISINSK SENTER
Mandag – fredag: kl. 08:00 – 16:00
Telefontid: kl. 08:30 – 11:00 og 13:00 – 15:00

TRENINGSSENTER
Mandag – Torsdag: kl. 06:00 – 22:00
Fredag: kl. 06:00 – 20:00
Lørdag: kl. 09:00 – 17:00
Søndag: kl. 10:00 – 18:00

MOTTA VÅRT NYHETSBREV